Vraag & antwoord
Hoe moet ik een verwerkersovereenkomst afsluiten?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 19:20:44
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/verwerkersovereenkomsten/


Het schoolbestuur (bevoegd gezag) doorloopt de volgende stappen om een verwerkersovereenkomst af te sluiten:

  1. Kijk of je leverancier is aangesloten bij het privacyconvenant. Is deze nog niet aangesloten? Nodig je leverancier uit om dat te doen.
  2. Vraag de verwerkersovereenkomst op bij je leverancier. Is je leverancier niet aangesloten bij het privacyconvenant? Vraag dan om vrijwillig de model verwerkersovereenkomst te gebruiken.
  3. Controleer de verwerkersovereenkomst:
    • Kloppen de ingevulde gegevens?
    • Bij aanpassingen ten aanzien van het model, controleer de (verplichte) uitleg
    • Bestudeer de twee bijlagen. Bijlage 1 beschrijft welke persoonsgegevens op welke manier worden verwerkt. Bijlage 2 beschrijft de beveiligingsmaatreggelen.
  4. Ga, als alles naar tevredenheid is, akkoord en stuur de verwerkersovereenkomst terug. Akkoord geef je met een 'handeling'. Dat kan met een (digitale) handtekening of akkoord per mail. Het is niet toegestaan om in de licentie of algemene voorwaarden het akkoord gaan met de verwerkersovereenkomst op te nemen.


Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.