Vraag & antwoord
Moet ik een verwerkersovereenkomst afsluiten met een websitebouwer?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 20:51:33
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/verwerkersovereenkomsten/ en https://aanpakibp.kennisnet.nl/uitwisselen-van-persoonsgegevens/


Dat is afhankelijk van de specifieke opdracht en – als er persoonsgegevens worden verwerkt – waar de website uiteindelijk komt te staan. Anders gezegd: kan de websitebouwer bij gegevens van leerlingen en medewerkers?

De vraag is of de websitebouwer persoonsgegevens verwerkt, bijvoorbeeld:
  • De bouwer bouwt de website, de school voert eventuele persoonsgegevens zelf in. De school host de website zelf eigen servers: dan is er geen verwerkersovereenkomst nodig, want de school verwerkt ze zelf.
  • De school neemt hosting af bij een partij (en de websitebouwer bouwt alleen de website op): er is een verwerkersovereenkomst nodig met de hostingpartij (want de hostingpartij heeft op zijn server persoonsgeevens van de school staan)
  • De websitebouwer regelt voor de school alles (van bouw tot en met hosting): er is een verwerkersovereenkomst nodig met de websitebouwer. Eventueel vermeldt de websitebouwer een hostingpartij als subverwerker.
  • De school heeft een hostingpartij en websitebouwer. De hostingpartij heeft persoonsgegevens van leerlingen en medewerkers op de website staan, dus er is een verwerkersovereenkomst nodig met de hostingpartij. Maar ook als de websitebouwer bij de server kan waar de website (met persoonsgegevens) staat, dan moet er ook een verwerkersovereenkomst met de websitebouwer worden gesloten. 

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.