Vraag & antwoord
Moet ik een verwerkersovereenkomst afsluiten met Microsoft, Apple of Google?
Geplaatst door Kennisnet op 13 mei 2019 11:57:45
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/verwerkersovereenkomsten

Ja, het is verplicht om afspraken te maken met iedere leverancier die persoonsgegevens ontvangen van de school.

Microsoft, Apple en Google gebruiken hiervoor hun eigen gebruiksvoorwaarden (‘terms’ in het Engels). Deze partijen zijn niet aangesloten bij het privacyconvenant (www.privacyconvenant.nl). Maar in deze voorwaarden wordt alles rondom privacy geregeld. In plaats dat er 2 contracten worden afgesloten (licentie en verwerkersovereenkomst) regel je dat in één keer. Al deze leveranciers hebben hun voorwaarden aangepast aan de (nieuwe) Europese wetgeving. Je moet de voorwaarden accepteren om de juiste privacyafspraken van toepassing te verklaren.

Voor software zoals van Microsoft, Google en Apple, zijn er nog geen sectorbrede afspraken. De sectorraden zijn bezig om samen met Kennisnet te onderzoeken of de voorwaarden van deze partijen overeenkomen met de uitgangspunten van het privacyconvenant. Voor Microsoft is inmiddels duidelijk dat dat het geval is. Meer informatie over Apple en Google wordt voor de zomervakantie beschikbaar gesteld via de websites van de sectorraden. De gesprekken met Apple en Google lopen nog.

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.