Vraag & antwoord
Heb ik toestemming nodig voor het gebruik van foto's?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 17:20:35
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/fotos-en-videos-van-leerlingen/ en https://aanpakibp.kennisnet.nl/toestemming/

Ja, wanneer een school foto’s gebruikt heeft deze altijd toestemming nodig voor het gebruik van foto’s.

Volgens de privacywetgeving maakt het gebruik van foto’s namelijk geen onderdeel uit van het onderwijs. Er ontbreekt dan een juridische grondslag en daarom is toestemming van de leerling (als die 16 jaar of ouder is) of ouders nodig.

De enige uitzondering is het gebruik van een pasfoto ter identificatie (op bijvoorbeeld een schoolpas, of in een LAS waarbij alleen de leerling/ouders en docent bij zijn eigen beeld kan). Dan is er geen toestemming nodig. Maar die foto mag dan natuurlijk niet in een ‘smoelenboek’ gezet worden.

Voor meer informatie over het gebruik van foto’s en video’s, kan je dit artikel lezen:
https://www.kennisnet.nl/artikel/fotos-van-leerlingen-gebruiken-zo-mag-het-wel/

Zie voor meer informatie over het gebruik van beeldmateriaal en een voorbeeld toestemmingsformulier:
https://aanpakibp.kennisnet.nl/fotos-en-videos-van-leerlingen/

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aan de sectorraden een brief verzonden over het gebruik van foto’s:
https://www.nationaleonderwijsgids.nl/system/ckeditor_assets/attachments/829/2017_brief_koepelorganisaties_scholen_over_beeldmateriaal_leerlingen.pdf

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.