Vraag & antwoord
Waar moet ik rekening houden bij het vragen van toestemming voor het gebruik van foto's?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 17:11:03
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/toestemming/ en op https://aanpakibp.kennisnet.nl/fotos-en-videos-van-leerlingen/

Voor het vragen van toestemming mag de school géén gebruik maken van een 'opt-out' optie: wij maken foto’s tenzij u dat niet wilt… Voor alle zaken (nieuwsbrief, website social media et cetera) waarvoor leerling foto's gebruikt kunnen worden, moet apart toestemming gevraagd worden. Deze activiteiten mogen echter wel in categorieën geclusterd worden.

Toestemming hoeft niet per definitie via een brief met handtekening te worden aangevraagd, dit kan ook via een besloten ouderportaal met 'aan/uit vinkjes'. In dit geval moeten de vinkjes wel standaard op 'uit' staan. Je moet namelijk kunnen bewijzen dat de ouder dat vinkje zelf op 'aan' heeft gezet en vervolgens deze handeling heeft opgeslagen.

Ook kan je meer over toestemming lezen in dit artikel:
https://www.kennisnet.nl/artikel/fotos-van-leerlingen-gebruiken-zo-mag-het-wel/

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.