Vraag & antwoord
Moet ik elk jaar toestemming vragen voor het gebruik van foto's?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 17:32:55
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/toestemming/

Het uitgangspunt is dat je per schooljaar toestemming voor het gebruik van beeldmateriaal regelt. Ouders kunnen dan met tussenposen van een jaar weer nadenken of zij willen dat hun zoon of dochter wordt gefotografeerd.

Een alternatief is om eenmalig bij inschrijving goed en volledig om toestemming te vragen met de voorwaarde dat de school jaarlijks 'terugkomt' op de gegevens toestemming. Dat doe je bijvoorbeeld door in de jaarlijks terugkerende informatiebrief aan de ouders (in de eerste schoolweek) een bericht op te nemen in de trant van: “Ook dit jaar maken we weer op school gebruik van beeldmateriaal van uw kind, u heeft hier bij inschrijving toestemming gegeven of niet, en u kunt uiteraard uw toestemming intrekken of alsnog toestemming geven. Voor meer informatie etc etc”.

Overigens is het aan te raden om bij het gebruik van een foto’s voor een brochure, folder, schoolgids, kalender, banner, etc apart de ouders om toestemming te vragen. Het zou jammer zijn dat als je net 5.000 exemplaren hebt laten drukken de ouders ‘bij nader inzien’ die foto liever niet gebruiken.

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.