Vraag & antwoord
Mogen we videooplossingen gebruiken voor een zieke leerling?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 17:02:01
Informatie over dit onderwerp kun je vinden op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/fotos-en-videos-van-leerlingen/ onder het item Hou rekening met onderwerp Video oplossing voor een zieke leerling
 
Zolang enkel de docent in beeld is, zal de privacy geen probleem zijn, er vanuit gaande dat natuurlijk de betreffende leerling en de docent akkoord zijn. Als de rest van de klas wel in beeld komt, dan is de vraag of de videoconferencing wordt opgenomen of niet. Bedenk dat een kind in de klas zelf ook van alles waarneemt, dat dit op afstand is, maakt dat niet anders. Het is overigens wel zo dat met videoconferencing ook ouders of verzorgers mee kunnen kijken, dus het is aan te raden om de ouders in de klas te informeren over de werking van videoconferencing en dat dit niet opgenomen wordt.

Als de videoconferencing wordt opgenomen, is toestemming wel nodig. Ouders van de andere kinderen in de klas kunnen zich er tegen verzetten dat hun zoon of dochter opgenomen wordt. Je weet immers niet waar die opgenomen beelden terecht komen.

Indien jullie gebruik maken van een livestream, dan dient er het aan te raden om met de leverancier van de streamingset een verwerkersovereenkomst af te sluiten om de beveiliging te garanderen. Dit zorgt ervoor dat toestemming van de ouders niet meer noodzakelijk is, omdat de video niet publiek gedeeld wordt. En als de leverancier wel mee zou kunnen kijken, moet er een verwerkersovereenkomst worden afgesloten.

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.