Vraag & antwoord
Mogen we Whatsapp gebruiken op school?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 17:05:24
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP op https://aanpakibp.kennisnet.nl/sociale-media/ onder het item Hou rekening met onderwerp Gebruik van Whatsapp

De voorwaarden van Whatapp zijn aangepast aan de nieuwe privacywetgeving. Gebruikers moeten voortaan 16 jaar of ouder zijn. Als je op school leerlingen verplicht om in een app-groep met de docent te zitten, dan dwing je leerlingen om de voorwaarden van Whatsapp te overtreden. Een brugklasleerling is geen 16 jaar en mag dus geen Whatsapp gebruiken, het is dus vreemd als je als school Whatsapp gebruikt terwijl je weet dat brugklasleerlingen te jong zijn.

Als je er van uit gaat dat leerlingen in de brugklas toestemming vragen aan hun ouders voor het gebruik van Whatsapp, is dat ook vreemd. Ouders moeten kunnen weigeren dat hun kinderen op Whatsapp zitten. Je kunt als school leerlingen niet verplichten om gebruik te maken van een digitaal middel dat de wet of voorwaarden overtreedt. Ook kan je ouders niet verplichten om voorwaarden te overtreden.

Je hebt als niets te maken met wat leerlingen en ouders buiten school beslissen. Dat leerlingen met elkaar in Whatsapp-groepen zitten, geeft de school niet het recht om leerlingen te dwingen om de Whatsapp-voorwaarden te overtreden.

Ook is het lastig om als school af te spreken dat docenten en mentoren in Whatsapp-groepen met leerlingen zitten. De meeste scholen geven docenten geen werk-telefoon. Als een docent in een Whatsapp-groep zit met zijn (mentor)klas, dan gebruikt hij of zij het eigen mobiele nummer. De school dwingt een docent daarmee om zijn prive-gegevens te delen met Whatsapp (dat eigendom is van Facebook). Met Whatsapp kan de school geen goede privacy-afspraken maken. Het gebruik van Whatsapp kan dus niet verplicht worden gesteld op school.

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.