Vraag & antwoord
Wat moet ik met al die apps en tooltjes die docenten tijdens de les (willen) gebruiken?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 17:12:50
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/verwerkersovereenkomsten/

Als er in het kader van het onderwijs gebruik wordt gemaakt van digitale leermiddelen, dan is het schoolbestuur (bevoegd gezag) volgens de privacywetgeving eindverantwoordelijk voor de privacy van leerlingen. Dus de school moet er voor zorgen dat er afspraken worden gemaakt met leverancier die persoonsgegevens ontvangen. Deze afspraken zijn vastgesteld in een verwerkersovereenkomst. Voor het onderwijs is er een model verwerkersovereenkomst gemaakt als onderdeel van het privacyconvenant (www.privacyconvenant.nl).

De school moet dus niet alleen met de leveranciers van leerlingadministratiesystemen (Magister, ParnasSys, Esis, Somtoday, Dotcom, etc) afspraken maken, maar ook met uitgevers. En met leveranciers van appjes die docenten in de klas gebruiken. Als de docent een app gebruikt om leerlingen hun huiswerk in te laten zetten en de voortgang van de lessen in bij te houden, moet het schoolbestuur dus ook zeker weten dat die leverancier zich aan de privacywetgeving houdt. De docent mag dat niet zelf beslissen of afwegen: het schoolbestuur is eindverantwoordelijk en die moet beslissen of persoonsgegevens met die app-leverancier uitgewisseld mogen worden. Dus de bestuurder moet dus goede instructies geven aan de medewerkers of en welke appjes er gebruikt mogen worden tijdens de lessen.

Soms is het mogelijk om een app te gebruiken zónder persoonsgegevens van leerlingen of medewerkers uit te wisselen, dat is geen probleem. Of je kunt leerlingen vragen om een nickname aan te maken als je bijvoorbeeld een quizje of peiling houdt in de klas.

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.