Vraag & antwoord
Heb ik toestemming nodig voor het delen van informatie met andere leerlingen en ouders (klassenlijsten, lijst van geslaagde leerlingen, examenresultaten)?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 18:02:11
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/achtergrond-en-vuistregels/

Wanneer de school informatie deelt over een leerling met meer mensen dan alleen de leerling zelf (en de ouders daarvan), dan is er geen grondslag.

Dit geldt dus ook voor lijsten met persoonsgegevens die normaliter in de school werden opgehangen, zoals cijfers voor toetsen en verjaardagskalenders.

De enige uitzondering zou een klassenlijst zijn die met de ouderraad gedeeld wordt, zodat leerlingen/ouders in het geval van calamiteiten snel de informatie kunnen doorgeven. Dit valt dan onder de grondslag “gerechtvaardigd belang”. Hang deze lijst wel veilig op, dus niet midden in de klas of docentenkamer maar bijvoorbeeld aan de binnenkant van een kast of achterkant van het bord.

Vergeet niet dat als je toestemming hebt, je ook rekening moet houden met dataminimalisatie en beveiliging. Bijvoorbeeld, als een leerling zijn examenuitslag moet kunnen inzien, dan hoeft deze alleen zijn of haar eigen uitslag te zien, niet die van andere leerlingen.

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.