Vraag & antwoord
Hoe mag ik binnen de school informatie delen?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 18:03:58
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/bewustwording/

Medewerkers moeten voor hun werk simpel en snel gegevens met elkaar uitwisselen. Als je dat probeert te blokkeren vinden ze zelf wel weer een nieuwe manier. Ze kunnen van tientallen sites en middelen gebruik maken om gegevens op te slaan en uit te wisselen. Jaarlijks komen daar weer nieuwe oplossingen bij. Dropbox, Wetransfer, USB-sticks, geheugenkaartjes, privé-email, et cetera. Als je dat allemaal wilt blokkeren dan heeft de ict-afdeling daar alleen al een dagtaak aan.

Een betere aanpak is om een ‘veilige oplossing’ vast te stellen en medewerkers aan te sporen om daar gebruik van te maken. Bijvoorbeeld door Google Apps voor Bedrijven, een eigen omgeving voor office 365 of een eigen netwerkschijf. Zorg dat je daarvan kan aantonen dat het veilig is, dat je waar nodig een verwerkersovereenkomst afsluit en dat je onder controle hebt wie bij welke bestanden kan. Wanneer je medewerkers faciliteert in hun behoefte om gegevens uit te wisselen en zorgt dat die middelen simpel, snel én veilig zijn, heb je de zaak beter onder controle.

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.