Vraag & antwoord
Mag ik een identiteitsbewijs vragen bij inschrijving en een kopie opslaan in het leerlingdossier?
Geplaatst door Kennisnet op 09 juli 2018 10:42:23
Er mag gevraagd worden naar het identiteitsbewijs van de leerling. Maar het is niet toegestaan om die kopie in het dossier te bewaren.

Volgens de wet moet de school de identiteit controleren, en dat betekent niet dat een kopie mag worden bewaard. Een praktische werkwijze die in het mbo wordt gehanteerd, is dat een kopie wordt gemaakt/gegeven, en dat na inschrijving in de administratie de kopie wordt geretourneerd of vernietigd (er wordt in het systeem dan een vinkje aangezet dat de identiteit geverifieerd is).

Meer informatie hierover kun je vinden bij de Autoriteit Persoonsgegevens:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/downloads/rs/rs_kopie-identiteitsbewijs.pdf

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.