Vraag & antwoord
Vallen foto's die ik tijdens de les gebruik ook onder 'publiceren'?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 17:08:18
Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/fotos-en-videos-van-leerlingen/ en onder het item Hou rekening met

Eigenlijk is niet de vraag wat publiceren is, maar of je persoonsgegevens gaat verwerken. Een foto van een leerling valt onder de definitie van persoonsgegevens. En publiceren is één van de activiteiten die je kan doen met persoonsgegevens. Alles wat je doet met persoonsgegevens, noemen we verwerken (de term die de AVG gebruikt). Dat is alles wat je doet met persoonsgegevens, dus ook met foto's. Het publiceren, delen of intern verspreiden of mailen, is een vorm van verwerken. Oneerbiedig gezegd is verwerken het 'aanraken van persoonsgegevens'. Zodra je persoonsgegevens aanraakt, is de AVG van toepassing, dus ook op het publiceren van foto's.

Het publiceren van foto's is het delen van foto's (met meer mensen dan alleen de betrokkene), en daar heb je in principe toestemming voor nodig.

Gebruik tijdens de les is een uitzonderingssituatie. Als je foto's voor je onderwijsproces gebruikt (écht alleen voor het lesgeven en de les), dan is toestemming niet nodig. Dus voor bijvoorbeeld foto's die leerlingen in het museum maken en daar een presentatie van maken, heb je geen toestemming nodig. Maar je hebt wél toestemming nodig wanneer je die presentatie online zet om te delen met ouders (want: het delen van die presentatie is niet nodig voor je lessen).

Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.