Vraag & antwoord
Mag ik een video van de musical, kerstuitvoering of schoolfeest op YouTube zetten?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 17:23:50

Informatie over dit onderwerp vindt u op de Aanpak IBP https://aanpakibp.kennisnet.nl/fotos-en-videos-van-leerlingen/ en https://aanpakibp.kennisnet.nl/toestemming/

Het is natuurlijk erg leuk om ter herinnering foto’s en video’s te maken van een opvoering van de leerlingen. Leerlingen en ouders willen die graag terugkijken. Er is niets op tegen om de foto’s of video op bijvoorbeeld een dvd te zetten en mee te geven met de leerlingen. De film wordt dan thuis met vrienden of familie van de leerlingen bekeken, en dat mag gewoon. We noemen dat huiselijk gebruik. Daar gelden geen speciale regels voor.

Een video, foto's of fotorapportage op de website van de school of YouTube zetten, kan niet zomaar. Er kunnen goede redenen zijn waarom ouders en leerlingen niet willen dat beelden (tot in de oneindigheid) terug te vinden zijn op internet. Je mag dus niet zomaar een video of foto’s openbaar maken. Je hebt daar toestemming voor nodig van alle ouders van de leerlingen die op de video of foto’s te zien zijn. Als leerlingen 16 jaar en ouder zijn, geven de leerlingen zelf toestemming. Deze toestemming kan schriftelijk zijn: op papier of digitaal via bijvoorbeeld de mail. Mondeling mag ook, maar je moet de toestemming wel kunnen aantonen (en dat is lastig). De toestemming moet vooraf expliciet worden gegeven (dus niet: ‘zeg het maar als je het niet wilt’): je vraagt dus toestemming om de video of foto's van de uitvoering op de website van jouw school en/of op YouTube te mogen zetten.

De school kan ouders (en leerlingen van 16 jaar en ouder) ook - bijvoorbeeld jaarlijks - toestemming vragen voor het publiceren van beeldmateriaal. Als dat het geval is, dan ga je na of er al toestemming is gegeven om foto's en video's van uitvoeringen te delen op de website van de school of op YouTube. Staat dat niet in het toestemmingsformulier van de school, dan vraag je daar alsnog toestemming voor.


Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.