Vraag & antwoord
Moet er toestemming gevraagd worden aan ouders voor het ontvangen van nieuwsbrieven van de school?
Geplaatst door Kennisnet op 07 mei 2019 17:51:48

Als de nieuwsbrief valt onder de noodzakelijke informatievoorziening richting de ouders, dan is het een onderdeel van de uitvoering van de overeenkomst. Je kan namelijk redeneren dat bij het inschrijven van een kind de ouders hun contactgegevens hebben verstrekt om deze informatie te ontvangen. Je zou het bijvoorbeeld kunnen vergelijken met een webshop. Je bestelt daar een product en verstrekt je e-mailadres om informatie over je bestelling te ontvangen. Als de webshop jou andere informatie wil sturen, dan moet je hier expliciet toestemming voor te geven. Want daarvoor heb je jouw e-mailadres niet verstrekt. Het is natuurlijk wel netjes om in je voorlichting over privacy op de school (bijvoorbeeld in je schoolgids), dit te vermelden.

Het is natuurlijk niet verboden ouders zich zelf te laten opgeven voor een digitale nieuwsbrief. Dan kunnen ze zelf hun gegevens invoeren en wijzigen, of de nieuwsbrief stopzetten. 


Dit antwoord is een korte samenvatting. Hoewel aan de totstandkoming hiervan de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit antwoord. Raadpleeg altijd de Aanpak IBP en neem eventueel contact op met de Helpdesk IBP. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.

 


Reacties (0)