Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

VVA STOPT - Wettelijke verplichting blijft




Expand
titleHeeft mijn bestuur een overeenkomst voor VVA?Wanneer stopt de VVA?

De VVA stopt per 30 september 2022Neem contact op met Kennisnet support om te informeren of uw bestuur de juiste overeenkomsten heeft ondertekend.


Expand
titleMijn bestuur verandert van naam. Moet ik een nieuwe overeenkomst?

Indien alleen de naam van het bestuur verandert hoeft er géén nieuwe overeenkomst getekend te worden.

...

Blijft de wettelijke verplichting bestaan om gegevens uit te wisselen over leerlingen die de overstap van vmbo naar mbo maken?

Het gebruik maken van de VVA is per 30 september 2022 niet meer mogelijk. Echter de wettelijke verplichting om gegevens uit te wisselen blijft bestaan.


Als school in het vo, vso, praktijkonderwijs of vavo gebruikmaken van het vo-koppelpunt (VVA), zodat u veilig en digitaal aanmeldinformatie van potentiële mbo-leerlingen uit kunt wisselen? Volg dan onderstaande stappen:

  • Het schoolbestuur sluit een overeenkomst af met Kennisnet voor VVA en OSR. Let op: zonder OSR-overeenkomst is het niet mogelijk om gebruik te maken van VVA. Heeft uw bestuur nog geen overeenkomst ondertekend? Neem dan contact op met Kennisnet support.
  • Na het afsluiten van de overeenkomst is het belangrijk dat de school mandaat geeft voor een koppeling tussen het leerlingadministratiesysteem (LAS) van de school en de dienst VVA. Dit doet de school in het OSR. Het gebruik van VVA vindt plaats in het LAS* van de school.

    *Afhankelijk van het LAS dient u VVA nog te activeren in uw systeem. Informeer bij het betreffende LAS hoe u VVA kunt gebruiken.

    Expand
    titleIk wil VVA gebruiken. Wat moet ik doen?
    Wat verandert er ten opzichte van de huidige situatie?

    Tot nu toe werden gegevens van leerlingen die de overstap van vmbo naar mbo maken uitgewisseld via de VVA en in de meeste RMC-regio’s via een regionaal systeem.

    Met ingang van 1 september kan dit niet meer via de VVA. Scholen en gemeenten blijven gebruik maken van regionale systemen om gegevens uit te wisselen.


    Expand
    titleWat betekent het stoppen van de VVA voor scholen en gemeenten?

    De gegevensuitwisseling met de VVA stopt per 30 september 2022. De wettelijke verplichting tot het uitwisselen blijft bestaan.

    Scholen, gemeenten en RMC’s blijven gebruik maken van de regionale systemen waarmee zij nu werken.  In overleg met de leveranciers van regionale systemen, scholen en gemeenten wordt onderzocht of er landelijke afspraken gemaakt kunnen worden over uitwisseling van gegevens over de leerlingen die overstappen van de ene regio naar de andere regio.

    Met vier regio’s die nu geen gebruik maken van een regionaal overstapsysteem wordt door OCW contact opgenomen.


    Alle leerlingen waarvan de vo-/vavo-/vso-/pro-school weet of verwacht wordt dat ze naar het mbo gaan, worden als mbo-ganger aan de gemeente gemeld.

    Dit is inclusief ISK (internationale schakelklas) leerlingen die naar het mbo gaan.
    Leerjaar 3 naar mbo

    Stapt een leerling uit leerjaar 3 over naar het mbo, kan deze ook worden aangemerkt als potentiële mbo-ganger. Let wel, waarschijnlijk dient deze handmatig aangevinkt te worden in het LAS.

    Leerling gaat werken

    Als de school weet dat een leerling na uitstroom vanuit het praktijkonderwijs gaat werken, hoeft de school over deze leerling geen mbo-ganger bericht te sturen.

    Havo en vwo leerlingen

    Leerlingen uit het havo en vwo die naar het mbo gaan hoeven niet worden aangemerkt als potentiële mbo-ganger, omdat deze niet onder de wet vallen.

    Leerlingen uit het buitenland

    Indien een leerling woonachtig is in het buitenland, valt deze niet onder de wet en hoeft de school over deze leerling geen potentiële mbo-ganger bericht te sturen.

    Expand
    titleBestaat er een verplichting om een ICT-systeem te gebruiken?

    De wettelijke verplichting tot het uitwisselen van gegevens blijft bestaan. De wijze waarop regio’s dat doen is vormvrij.

    De Regeling gegevensverstrekking bij overstap naar het mbo zal zo aangepast worden dat gegevensuitwisseling niet meer via de VVA plaatsvindt.

    Expand
    titleWelke leerlingen moeten worden aangemerkt als potentiële mbo-gangers?
    Expand
    titleWat moet ik doen als ik weet dat een leerling (toch) niet naar het mbo gaat, omdat deze bijvoorbeeld zakt of naar de havo gaat?

    Indien er al een mbo-ganger bericht door de school is verstuurd en een leerling blijkt toch niet naar het mbo te gaan omdat deze lijkt te zakken, of naar de havo gaat, dan kan de school een status update van het mbo-ganger bericht versturen. De status is in dat geval ‘false’ als deze leerling in een eerder bericht is aangemeld als potentiële mbo-ganger, maar dat nu niet meer is.  


    Expand
    titleWat moet ik doen als ik weet dat een leerling gaat verhuizen?

    Indien een leerling verhuist hoeft de school geen status update van het mbo-ganger bericht te versturen. Een verhuizing wordt door de woongemeenten onderling gesignaleerd en geregeld. 

    Expand
    title Wanneer moeten de potentiële mbo-gangers worden gemeld bij de gemeente?
    In de ministeriele regeling - die de basis vormt voor de gegevensuitwisseling - is de periode van 1 oktober tot 1 februari benoemd.

    ...

    title Welke informatie ontvang ik als vo-school?

    ...

    als school/gemeenten/RMC doen om de VVA in mijn huidige leerlingadministratiesysteem uit te zetten?

    Uw leverancier is op de hoogte van het stoppen van de VVA. U kunt hiervoor contact opnemen met de leverancier van uw leerlingadministratiesysteem.


    Expand
    titleWaar kan mijn school/gemeente/RMC terecht met vragen over het stoppen van de VVA?

    Voor (ICT-)technische vragen over het stoppen van de VVA kunt u terecht bij de leverancier van uw administratiesysteem of het koppelpunt waarop u bent aangesloten.

    Voor inhoudelijke vragen over het stoppen van de VVA kunt terecht bij
    Inge Meere, Algemeen Manager, Coöperatie Mbo Voorzieningen u.a.,
    Telefoon 06-59812005 email: i.meere@mbovoorzieningen.nl 


    Expand
    titleHoe is de besluitvorming over het stoppen van VVA tot stand gekomen?

    De VVA werd opgezet om vanuit een publieke voorziening een beperkte, wettelijk vastgelegde set van gegevens tussen scholen en gemeenten uit te kunnen wisselen over leerlingen die de overstap maken van vmbo naar mbo.

    In de praktijk bleek de voorziening in de huidige opzet onvoldoende aan de behoeften van de scholen en gemeenten te voldoen. De gesprekken die de projectgroep voerde met gemeenten, scholen en RMC’s bevestigden dit beeld.

    Teneinde een besluit te kunnen nemen over de toekomst van VVA is in opdracht van het ministerie van OCW door KBA Nijmegen onderzoek verricht. Dit heeft vier scenario’s voor doorontwikkeling opgeleverd.

    De stuurgroep heeft op aangeven van het ministerie van OCW op 30 juni besloten om scenario 4b te kiezen. In dit scenario kunnen regio’s gebruik blijven maken van hun regionale overstapsysteem, die op veel terreinen aan de behoefte van gebruikers voldoet. Ook behouden zij de vrijheid om te kiezen welk systeem zij willen gebruiken. Om ook de leerlingen in beeld te houden die overstappen van de ene regio naar de andere regio, wordt onderzocht of landelijke afspraken tussen overstapsystemen kunnen worden gemaakt.

    Alle onderzochte scenario’s kunt u nalezen in het onderzoeksrapport: www.vo-raad.nl/vva 

    De veel gestelde vragen kunt u lezen op https://mbovoorzieningen.nl/voorzieningen/voorziening-vroegtijdig-aanmelden/

    ...

    Waarde

    ...

    Status

    ...

    AO

    ...

    Aanmelding ontvangen

    ...

    OA

    ...

    Onderwijsovereenkomst aangeboden

    ...

    LNI

    ...

    Leidt niet tot inschrijving

    ...

    AI

    ...

    Aanmelding is ingetrokken

    ...

    LI

    ...

    Leerling is ingeschreven

    Expand
    titleZijn er kosten verbonden aan het gebruik van VVA?
    Nee, de bouw van de voorziening is bekostigd door het ministerie van OCW.
    Expand
    titleWij zijn gewisseld van bestuur. Het BRIN-nummer blijft ongewijzigd. Moet ik opnieuw een mandaat afgeven voor mijn school?
    Nee, er hoeft niet opnieuw een mandaat afgegeven te worden. Let er wel op dat het nieuwe bestuur ook de overeenkomst voor OSR heeft afgesloten. Is dit niet het geval dan moet deze nog wel ondertekend worden.